Τι είναι τα Κονδυλώματα Πρωκτού;
Τα κονδυλώματα πρωκτού είναι μία πολύ συχνή πάθηση του πρωκτού που παρουσιάζεται σε άντρες και γυναίκες εξαιτίας της μόλυνσης με τον ιό HPV (Human Papilloma Virus) στον πρωκτό. Αναπτύσσονται ως ογκίδια στην περιπρωκτική χώρα αλλά και στο εσωτερικό του πρωκτού και στα πρώτα στάδια είναι μικροσκοπικά και δυσδιάκριτα διά γυμνού οφθαλμού. Καθώς μεγαλώνουν όμως, τα κονδυλώματα πρωκτού γίνονται εμφανή, ψηλαφητά και μπορεί να προκαλέσουν ιδιαίτερες ενοχλήσεις στον πάσχοντα. Ο ιός HPV, εκτός από τα κονδυλώματα πρωκτού, μπορεί να προκαλέσει δυσπλασίες, οι οποίες αν παραμείνουν αθεράπευτες μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο πρωκτού.
Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:
Πώς συνδέονται τα Κονδυλώματα Πρωκτού με τον Ιό HPV & τον Καρκίνο του Πρωκτού;
Όπως προαναφέρθηκε τα κονδυλώματα πρωκτού είναι αποτέλεσμα της HPV λοίμωξης. Η λοίμωξη με το συγκεκριμένο ιό αποτελεί το συχνότερο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ). Έχουν αναγνωριστεί περισσότερα από 150 στελέχη του HPV, από τα οποία, τα 30 περίπου προσβάλλουν τα γεννητικά όργανα, τον πρωκτό και τη στοματοφαρυγγική κοιλότητα.
Τα στελέχη αυτά διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:
- Low Risk (χαμηλού κινδύνου) στην οποία οφείλονται τα κονδυλώματα πρωκτού και οι χαμηλόβαθμες ενδοεπιθηλιακές αλλοιώσεις (Low-Grade Squamous Intraepithelial Lesions – LSIL) και, κατά κανόνα, δεν οδηγούν σε καρκίνο πρωκτού. Τα στελέχη χαμηλού κινδύνου είναι τα 6, 11, 42, 43, 44, 54, 61, 70, 72, 81. Τα δύο στελέχη που είναι υπεύθυνα για το 90% των κονδυλωμάτων πρωκτού είναι το 6 και το
- High Risk (υψηλού κινδύνου) τα οποία όταν μολύνουν τον πρωκτό προκαλούν τις υψηλόβαθμες ενδοεπιθηλιακές αλλοιώσεις ή δυσπλασίες (High-Grade Squamous Intraepithelial Lesions, HSIL). Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Αμερικής (CDC), οι ενδοεπιθηλιακές βλάβες υψηλού κινδύνου, αν δεν αντιμετωπισθούν, μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο πρωκτού. Τα στελέχη υψηλού κινδύνου του ιού HPV περιλαμβάνουν τα 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 73 και 82, από τα οποία, το 16 και 18 είναι τα πιο συνήθη και οδηγούν σε δυσπλασίες και καρκίνο του πρωκτού.
Κονδυλώματα Πρωκτού: Ομάδες Υψηλού Κινδύνου
Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για τα κονδυλώματα πρωκτού καθώς και για τις δυσπλασίες του πρωκτού αφορούν και τα δύο φύλα. Τα άτομα που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες όταν προσβληθούν από τον ιό HPV να εμφανίσουν αλλοιώσεις στον πρωκτό τους συγκεντρώνουν χαρακτηριστικά όπως τα παρακάτω:
- Ασυνέπεια στη χρήση προφυλακτικού
- Τακτικές πρωκτικές σεξουαλικές επαφές
- Σεξουαλικές επαφές με διαφορετικούς συντρόφους
- Έναρξη σεξουαλικής επαφής σε πολύ νεαρή ηλικία
- Gay οροθετικοί άνδρες
- Ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση
- Οροθετικά άτομα
- Γυναίκες με HPV στο γεννητικό σύστημα
- Καπνιστές
Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:
Ποια συμπτώματα εμφανίζονται με τα Κονδυλώματα Πρωκτού;
Τα κονδυλώματα πρωκτού σε αρχικό στάδιο συνήθως δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Όταν αυτά επιδεινωθούν, τότε μπορεί να προκαλέσουν:
- Ογκίδια που είναι ψηλαφητά (αν εξελιχθούν πολύ, μπορεί να καλύψουν τον πρωκτό και ολόκληρη την περιπρωκτική περιοχή)
- Φαγούρα πρωκτού
- Πρωκτορραγία (αιμορραγία από την περιοχή του πρωκτού)
- Αίσθημα ότι η κένωση δεν ολοκληρώνεται
- Δυσφορία στην περιοχή του πρωκτού
- Έκκριση υγρών
Κονδυλώματα Πρωκτού – Διάγνωση
Η διάγνωση των κονδυλωμάτων πρωκτού τίθεται από εξειδικευμένο πρωκτολόγο, ο οποίος θα πραγματοποιήσει σειρά εξετάσεων που περιλαμβάνουν:
- Επισκόπηση της περιπρωκτικής χώρας
Ο γιατρός ελέγχει την περιπρωκτική χώρα όπου θα διαπιστώσει την ύπαρξη κονδυλωμάτων, ενώ θα τα διακρίνει από άλλες παθήσεις που ομοιάζουν με τη συγκεκριμένη πάθηση. Οι παθήσεις αυτές μπορεί να είναι: - Δακτυλική εξέταση του πρωκτού
Μέσα από τη δακτυλική εξέταση του πρωκτού ο γιατρός θα ψηλαφήσει όλες τις περιοχές (τεταρτημόρια) του πρωκτικού σωλήνα και του περιπρωκτικού δέρματος όπου θα αναζητήσει πιθανές βλάβες. Συγχρόνως, πραγματοποιείται έλεγχος για τη λειτουργικότητα του σφιγκτήρα, καθώς και τη μορφολογία του προστάτη (στους άνδρες). - Τεστ Pap Πρωκτού (Κυτταρολογική εξέταση του πρωκτού)
Το Τεστ Pap πρωκτού είναι παρόμοιο με αυτό που διενεργείται στις γυναίκες για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ομοίως, πρόκειται για εξέταση πρόληψης του καρκίνου του πρωκτού. Η διαδικασία λήψης του υλικού από τον πρωκτό διαρκεί περίπου 2 λεπτά και είναι απλή και ανώδυνη. Το δείγμα υποβάλλεται σε εργαστηριακό έλεγχο και έπειτα από μερικές ημέρες ο ασθενής μπορεί να λάβει τα αποτελέσματα. - Πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας
Πρόκειται για εξειδικευμένη εξέταση που σκοπό έχει τον εντοπισμό κονδυλωμάτων και προκαρκινικών βλαβών στον πρωκτό. Η εξέταση αυτή αναπτύχθηκε αρχικά στις ΗΠΑ και διενεργείται από ελάχιστους γιατρούς παγκοσμίως, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο Δρ Ιωάννης Δοντάς. Με την πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας επιτυγχάνεται η ανεύρεση αλλά και ο καυτηριασμός των κονδυλωμάτων (ακόμα και των πιο μικροσκοπικών) που βρίσκονται στο εσωτερικό του πρωκτού.
Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:
Κονδυλώματα Πρωκτού: Σύγχρονες Τεχνικές Θεραπείας
Υπάρχουν ποικίλες τεχνικές θεραπείας για την αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων. Η επιλογή τους εξαρτάται από παράγοντες όπως:
- Η ηλικία του ασθενούς
- Το μέγεθος, η έκταση και η εντόπιση των κονδυλωμάτων
- Η γενικότερη κατάσταση της υγείας του ασθενούς
- Η εμπειρία του γιατρού
Το Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2) αποτελεί μία από τις πιο σύγχρονες τεχνικές που εξασφαλίζουν την αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων πρωκτού με μεγάλη επιτυχία και ασφάλεια. Πρόκειται για τον καυτηριασμό των κονδυλωμάτων, ο οποίος πραγματοποιείται στο χώρο του ιατρείου με τοπική αναισθησία χωρίς πόνο και προσφέρει σημαντικά οφέλη στον ασθενή. Ο Δρ Ιωάννης Δοντάς, διαθέτοντας πολυετή εμπειρία στη διάγνωση των κονδυλωμάτων πρωκτού και τις νέες μεθόδους αντιμετώπισής τους, εφαρμόζει το Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2) στην Κλινική Laser Surgery. Η διαδικασία είναι απλή, σύντομη και ασφαλής, ενώ ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στο σπίτι του.
Το διοδικό Laser 1470nm συνδυασμένο με οπτική ίνα ευθείας ή κωνικής εκπομπής είναι μία επίσης αποτελεσματική τεχνική για την αντιμετώπιση ενδοπρωκτικών κονδυλωμάτων. Ιδιαίτερα σε πολύπλοκα περιστατικά αποτελεί την ασφαλέστερη επιλογή, καθώς μπορεί να προσεγγίσει και τις πιο δύσκολα προσβάσιμες περιοχές του πρωκτού, δίνοντας εξαιρετικά αποτελέσματα.
Πρόληψη
Η πρόληψη των κονδυλωμάτων πρωκτού ξεκινάει με τη σωστή ενημέρωση που αφορά στις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις και τους τρόπους προστασίας από αυτές. Όλα τα άτομα που έχουν ενεργή σεξουαλική ζωή θα πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης, όπως αυτά συστήνονται από τους ειδικούς.
Μεγάλης σημασίας είναι η εκπαίδευση των ατόμων πάνω σε θέματα που αφορούν στις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, έτσι ώστε να κατανοήσουν επαρκώς και να αναπτύξουν αίσθηση ευθύνης απέναντι στους εαυτούς τους και τους σεξουαλικούς συντρόφους τους.
Κύριες πρακτικές πρόληψης των κονδυλωμάτων πρωκτού περιλαμβάνουν:
- Συνεπής χρήση προφυλακτικού (αν και δεν προσφέρει πλήρη προστασία)
- Μικρότερη συχνότητα στις εναλλαγές σεξουαλικών συντρόφων
- Μείωση ή διακοπή του καπνίσματος
- Μικρότερη κατανάλωση αλκοόλ
- Συνήθειες ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος (σωματική άσκηση, σωστή διατροφή, ειδικά διατροφικά συμπληρώματα κ.α.)
- Τακτικός ιατρικός έλεγχος
Ο εμβολιασμός κατά του ιού HPV έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες δεκαετίες, προσφέροντας μία σημαντική μέθοδο πρόληψης για τη νόσο και τον καρκίνο του πρωκτού. Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του είναι η έγκαιρη πραγματοποίησή του. Αυτό σημαίνει ότι ιδανικά ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει πριν το άτομο ξεκινήσει τις σεξουαλικές επαφές, έτσι ώστε ο οργανισμός να αποκτήσει ανοσία απέναντι στα στελέχη του HPV που περιλαμβάνονται στο εμβόλιο.
Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο: