Ιωάννης Δοντας Γενικός Χειρουργός


ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΟΝΤΑΣ
Χειρουργός – Πρωκτολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός
Διευθυντής Laser Surgery

Ο Ιωάννης Δοντάς φοίτησε για 6 χρόνια στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από όπου και αποφοίτησε το 2005. Ταυτόχρονα φοίτησε στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) και το 2006 αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Ιατρική Σχολή.

Τα επόμενα τρία χρόνια (2006 – 2009) εργάστηκε στη Διεύθυνση Υγειονομικού, στο Κεντρικό Ιατρείο Αθηνών, ως Ιατρός Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ το 2015 έλαβε τη θέση του Γενικού Χειρουργού της Ελληνικής Αστυνομίας, την οποία κατέχει έως και σήμερα, αφού ολοκλήρωσε την άσκηση του στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς» και στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών και συμμετείχε επιτυχώς στις εξετάσεις για την απόκτηση του τίτλου ειδικότητας της Γενικής Χειρουργικής. Το 2015 επίσης ίδρυσε την Κλινική Laser Surgery, στην οποία πραγματοποιούνται οι πιο σύγχρονες διαγνωστικές και θεραπευτικές τεχνικές για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων του πρωκτού.

Επίσης, από το Μάρτιο του 2006 έως και το Μάρτιο του 2017 διετέλεσε Καθηγητής Α΄ Βοηθειών της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας (Ε.Ν.ΑΚ.), και έχει λάβει βραβείο Επαγγελματικής Κατάρτισης Πρώτων Βοηθειών από την ΕΝΑΚ, ενώ από το 2007 έως το 2010 παρακολούθησε και ολοκλήρωσε επιτυχώς το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση” της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τον Ιούνιο του 2016 μετεκπαιδεύθηκε στη Laser Χειρουργική του Πρωκτού (Lasers in Colorectal Surgery) στο νοσοκομείο St. Elizabeth στην Κολωνία, Γερμανία, με υπεύθυνο μετεκπαίδευσης τον Dr. Arne Wilhelm.

Το Δεκέμβριο του ίδιου έτους εξειδικεύτηκε στην Πρωκτολογία δίπλα στον διάσημο Χειρουργό – Πρωκτολόγο Dr. Pravin Gupta (Ellman International Inc. New York, United States of America & Fine Morning Hospital and Research Center, Nagpur).

Επίσης το Φεβρουάριο του 2017 ο Δρ. Ιωάννης Δοντάς συμμετείχε με επιτυχία στο 21ο Εξειδικευμένο Σεμινάριο Κολοπρωκτολογίας και Αντιμετώπισης Παθήσεων του Πυελικού Εδάφους, που διεξήχθη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γενεύης στην Ελβετία, με υπεύθυνο εκπαίδευσης τον Καθηγητή της Μονάδας Πρωκτολογίας Dr. Bruno Roche. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους παρακολούθησε στο ίδιο Νοσοκομείο το εξειδικευμένο σεμινάριο Ορθοπρωκτικής και Περινεϊκής Υπερηχογραφίας.

Το Νοέμβριο του 2018 συμμετείχε στο εξειδικευμένο σεμινάριο Πρωκτοσκόπησης Υψηλής Ευκρίνειας της Διεθνούς Εταιρείας Πρωκτικής Νεοπλασίας (International Anal Neoplasia Society) στο San Francisco που ήταν αφιερωμένο στην διάγνωση και αντιμετώπιση των προκαρκινικών (HPV) βλαβών και των κονδυλωμάτων του πρωκτού σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Το Φεβρουάριο του 2019 παρακολούθησε το 23ο Εξειδικευμένο Σεμινάριο Κολοπρωκτολογίας και Αντιμετώπισης Παθήσεων του Πυελικού Εδάφους, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γενεύης, με υπεύθυνο εκπαίδευσης τον Καθηγητή Prof. Frederic Ris.

Τον Απρίλιο του 2019 συμμετείχε με επιτυχία στο Εξειδικευμένο Σεμινάριο Νευροτροποποίησης του Πυελικού Εδάφους, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αμβέρσας στο Βέλγιο που διοργανώθηκε από τον διεθνή οργανισμό European Continuing Medical Training.

Επίσης το Νοέμβριο του 2019 παρακολούθησε το 5ο Ευρωπαϊκό Σεμινάριο Πρωκτοσκόπησης Υψηλής Ευκρίνειας που διοργανώθηκε από το Βρετανικό Οργανισμό για την Σεξουαλική Υγεία και τον HIV (British Association for Sexual Health and HIV – BASHH) και την Διεθνή Εταιρεία Πρωκτικής Νεοπλασίας (International Anal Neoplasia Society – IANS) και πραγματοποιήθηκε στο Homerton University Hospital του Λονδίνου. Το συγκεκριμένο σεμινάριο είναι διαπιστευμένο από το Royal College of Physicians και από το National Institute for Health and Care Excellence της Αγγλίας.

Έχει ανακοινώσει και δημοσιεύσει δεκάδες επιστημονικές εργασίες σε συνέδρια καθώς και σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά του εξωτερικού.

Ο Ιωάννης Δοντάς ως πρωκτολόγος εξειδικεύεται στις παθήσεις του πρωκτού και ένα μεγάλο μέρος της Κλινικής Laser Surgery είναι αφιερωμένο στη διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων αυτών. Πάρα πολλοί ασθενείς που εμφανίζουν κονδυλώματα πρωκτού και γενικότερα HPV βλάβες πρωκτού επισκέπτονται την Κλινική μας για να λάβουν τις εξειδικευμένες υπηρεσίες που παρέχονται για το συγκεκριμένο αντικείμενο.