Το Test Pap πρωκτού (κυτταρολογική εξέταση πρωκτού) είναι μία διαγνωστική εξέταση που σκοπό έχει την πρόληψη του καρκίνου του πρωκτού. Αφορά σε μία προληπτική διαδικασία, η οποία πραγματοποιείται κατά τα πρότυπα της γυναικείας κυτταρολογικής εξέτασης για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Στην κλινική Laser Surgery, ο εξειδικευμένος πρωκτολόγος Δρ Ιωάννης Δοντάς διενεργεί το Test Pap πρωκτού ως μέρος μίας ολοκληρωμένης διαγνωστικής εξέτασης που περιλαμβάνει:

Με το Test Pap πρωκτού επιτυγχάνεται ο εντοπισμός προκαρκινικών κυττάρων, κάτι που εξασφαλίζει την έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση για την πρόληψη του καρκίνου του πρωκτού. Μπορεί να πραγματοποιηθεί και στα δύο φύλα και αποτελεί μία ανώδυνη και απλή εξέταση που δεν προκαλεί επιπλοκές στον ασθενή.

Test Pap Πρωκτού – HPV & Κονδυλώματα Πρωκτού

Το Test Pap πρωκτού κρίνεται απαραίτητο σε περιπτώσεις όπου έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη κονδυλωμάτων πρωκτού ή κάποια άλλη πρωκτολογική βλάβη, η οποία συνδέεται με τον ιό HPV.
Ο HPV (Human Papilloma Virus) αποτελεί το πιο συχνό σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα και μπορεί να οδηγήσει στις εξής βλάβες:

 1. Χαμηλόβαθμες ενδοεπιθηλιακές βλάβες που περιλαμβάνουν τα κονδυλώματα πρωκτού και δεν εξελίσσονται σε καρκίνο.
 2. Υψηλόβαθμες ενδοεπιθηλιακές βλάβες όπου υπάρχουν δυσπλασίες που είναι πιθανό να εξελιχθούν σε καρκίνο και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να θεραπευθούν.

Καθώς ο HPV συνδέεται με τον καρκίνο του πρωκτού, ο ασθενής που εμφανίζει συμπτώματα που σχετίζονται με τον ιό θα πρέπει να υποβληθεί σε Test Pap πρωκτού.

Πότε πρέπει να γίνει το Test Pap πρωκτού;

Εκτός από τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν υποψίες για τον HPV, το Test Pap πρωκτού πρέπει να γίνεται σε ανθρώπους υψηλού κινδύνου, οι οποίοι είναι:

Ποια είναι η διαδικασία του Test Pap Πρωκτού;

Η διαδικασία του Test Pap πρωκτού είναι πολύ απλή και σύντομη καθώς δεν ξεπερνά τα 5 λεπτά.
Ο ασθενής θα πρέπει να βρίσκεται ξαπλωμένος σε πλάγια θέση και με λυγισμένα τα πόδια. Ο εξειδικευμένος ιατρός με τη χρήση πολύ μικρού στυλεού προσεγγίζει το εσωτερικό του πρωκτικού σωλήνα και λαμβάνει δείγμα ιστού. Το δείγμα αυτό τοποθετείται σε ειδικό δοχείο όπου αραιώνεται με υλικό το οποίο συντηρεί τα κύτταρα και στη συνέχεια αποστέλλεται για εργαστηριακό έλεγχο.
Τα αποτελέσματα λαμβάνονται έπειτα από μερικές ημέρες (μία εβδομάδα περίπου).

Test Pap Πρωκτού: Ποια αποτελέσματα μπορεί να προσφέρει;

Σύμφωνα με το σύστημα Bethesda (2014), τα αποτελέσματα που μπορεί να προσφέρει το Test Pap πρωκτού είναι τα παρακάτω:

 • Αρνητικό: Φυσιολογικά κύτταρα.
 • Μη επαρκές: Το δείγμα των κυττάρων δεν επαρκεί και η εξέταση θα πρέπει να γίνει ξανά σε διάστημα 3 με 6 μηνών.
 • ASCUS (Atypical Squamous Cells of Undetermined Significance): Πιθανόν να υπάρχουν χαμηλόβαθμες επιθηλιακές βλάβες. Αναδεικνύεται μερική κυτταρική ανωμαλία, ωστόσο η εικόνα δεν είναι ξεκάθαρη.
 • ASC-H (Atypical Squamous Cells of Undetermined Significance): Πιθανότητα χαμηλόβαθμης ή υψηλόβαθμης επιθηλιακής δυσπλασίας.
 • LSIL (Low Grade Anal Squamous Intraepithelial Lesion):Ανάδειξη χαμηλόβαθμων επιθηλιακών δυσπλασιών.
 • HSIL (High Grade Anal Squamous Intraepithelial Lesion):Ανάδειξη υψηλόβαθμων επιθηλιακών δυσπλασιών (προκαρκινικό στάδιο).
 • Squamous Carcinoma: Διάγνωση καρκινικών κυττάρων.

Αναλόγως με τα αποτελέσματα, ο πρωκτολόγος θα κρίνει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, είτε αυτά αφορούν σε επιπλέον διαγνωστικές εξετάσεις είτε στο κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο.

Test Pap Πρωκτού – Πλεονεκτήματα

Το Test Pap πρωκτού προσφέρει ποικίλα πλεονεκτήματα στη διαγνωστική διαδικασία πρωκτολογικών παθήσεων. Αυτά περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Απλή και ασφαλής διαδικασία
 • Η εξέταση διαρκεί 2 λεπτά κατά μέσο όρο
 • Δεν προκαλεί πόνο (ο ασθενής αισθάνεται μια μόνο μια ελάχιστη πίεση καθώς ο στυλεός εισέρχεται στον πρωκτό)
 • Πραγματοποιείται στο χώρο του ιατρείου
 • Δεν υπάρχουν επιπλοκές μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης
 • Ο ασθενής επιστρέφει αμέσως στην οικία του και τις καθημερινές δραστηριότητές του, ενώ μπορεί να κάνει ντους την ίδια ημέρα
 • Αποτελεί σημαντική εξέταση για τον εντοπισμό πρωκτολογικών βλαβών σε υψηλού κινδύνου ομάδες
 • Τα αποτελέσματα μπορούν να συγκριθούν με παλιότερα παρόμοιων εξετάσεων
 • Προσιτή τιμή

 

Επικοινωνία Επικοινωνία